بیماری آدنومیوز وضعیتی است که رحم شما را تحت تاثیر قرار می دهد و می تواند باعث پریودهای دردناک و سنگین شود. این بیماری زمانی اتفاق می افتد که سلول های پوشش داخلی رحم در دیواره عضلانی رحم پیدا شوند. در این مطلب می خواهیم به علل و علائم ایجاد این بیماری در خانم ها بپردازیم.
آیا آدنومیوز همان آندومتریوز است؟
آدنومیوز وضعیتی است که ارتباط نزدیکی با اندومتریوز دارد و ممکن است هر دو حالت را همزمان داشته باشید. آدنومیوز بسیاری از علائم مشابه مانند درد مزمن لگن را دارد، اما معمولاً با خونریزی شدید برای مدت طولانی همراه است. آدنومیزوز ماهیچه های رحم را تحت تاثیر قرار می دهد، بنابراین رحم می تواند در نتیجه بزرگتر شود، و برخی از بیماران گزارش می دهند که احساس حساسیت یا فشار پایین در ناحیه ی شکم خود دارند.
آدنومیوز بیماری بسیار شبیه به اندومتریوز است، آدنومیوز ضخیم شدن دیواره های رحم است. زمانی رخ میدهد که بافت آندومتر در دیوارههای عضلانی بیرونی رحم رشد میکند. بافت آندومتر پوشش داخلی رحم را تشکیل می دهد. در آندومتریوز، این سلول ها در خارج از رحم، گاهی اوقات روی تخمدان ها و لوله های فالوپ رشد می کنند.
علائم آدنومیوز چیست؟
در بسیاری از خانم ها هیچ علائمی با وجود بیماری بروز نمی کند. در صورت بروز علائم ممکن است موارد زیر را تجربه کنید:
- پریودهای سنگین، دردناک یا نامنظم
- درد لگن قبل از قاعدگی
- احساس سنگینی یا ناراحتی در لگن
- نفخ
علائم دیگر عبارتند از
- درد هنگام رابطه جنسی
- درد هنگام مدفوع
- یک رحم بزرگ
- خونریزی بین قاعدگی
- ناباروری
- احساس فشار روی مثانه و رکتوم
علائم آدنومیوز می تواند مشابه علائم آندومتریوز و فیبروم باشد. اما این بیماری متفاوت است.. علائم آدنومیوز در طول چرخه قاعدگی به دلیل افزایش و کاهش سطح استروژن، که بر ریزش پوشش رحم تأثیر می گذارد، متفاوت است.
علائم معمولاً پس از یائسگی از بین می روند یا بهبود می یابند، زمانی که سطح استروژن فرد به طور طبیعی کاهش می یابد.
علائم ممکن است برای برخی افراد خفیف باشد. اما همچنین می توانند به اندازه کافی شدید باشند که در کار، مطالعه و کارهای روزانه زندگی شما اختلال ایجاد کنند. گاهی اوقات هیچ علامتی وجود ندارد.
علت ایجاد بیماری آدنومیوز چیست؟
آدنومیوز زمانی اتفاق میافتد که سلولهایی که به طور معمول داخل رحم شما را میپوشانند، در لایه عضلانی دیواره رحم نیز رشد میکنند .مشخص نیست که چگونه و چرا سلول های پوشش دهنده رحم وارد دیواره عضلانی می شوند.
آدنومیوز فقط در زنان در سنین باروری دیده می شود. این در پاسخ به هورمون استروژن اتفاق می افتد. معمولاً پس از یائسگی زمانی که سطح استروژن شما کاهش می یابد، از بین می رود.
عوامل خطر برای افرایش ابتلا به آدنومیوز چیست؟
برخی از عوامل خطر که ممکن است منجر به آدنومیوز شود عبارتند از:
- استروژن: شرایطی که زمان قرار گرفتن در معرض استروژن را افزایش می دهد ممکن است شامل بارداری، شاخص توده بدنی بالاتر یا استفاده قبلی از داروهای ضد بارداری هورمونی باشد.
- سن: این وضعیت می تواند افراد را در هر سنی تحت تاثیر قرار دهد. اما در اواخر سنین باروری احتمال آن بیشتر است.
- بارداری: درصد بالایی از زنان مبتلا به آدنومیوز چند قلو باردار بوده اند.
- جراحی رحم: انجام جراحی قبلی روی رحم، از جمله زایمان سزارین، ممکن است خطر آدنومیوز را افزایش دهد.
تشخیص آدنومیوز چگونه انجام می شود؟
برای تشخیص این بیماری باید به پزشک متخصص زنان در جنت آباد مراجعه کنید پرشک به احتمال زیاد یک سابقه پزشکی می گیرند و یک معاینه فیزیکی و لگنی انجام می دهند.
فرد اغلب در طول معاینه لگن احساس حساسیت در رحم خود می کند. اگر پزشک فکر کند که رحم کمی بزرگ شده است و به آدنومیوز مشکوک است، ممکن است آزمایشهای دیگری را در نظر بگیرد، از جمله:
- سونوگرافی ترانس واژینال: این به پزشک اجازه می دهد تا بافت پوششی رحم را در عضله رحم بررسی کند.
- ام آر آی: اسکن ام آر آی یک روش رایج برای دیدن عضله داخلی رحم توسط پزشک است.
- بیوپسی آندومتر: گاهی اوقات، پزشک می خواهد نمونه کوچکی از بافت آندومتر در رحم را برای آزمایش بگیرد. در حالی که به تشخیص آدنومیوز کمک نمی کند، سایر علل علائم فرد را رد می کند.
سوالات متداول
در زیر سوالات رایج مربوط به آدنومیوز وجود دارد.
همانطور که گفته شد آدتومیوز ممکن است علائمی از جمله خونریزی های شدید دوران قاعدگی را به همراه داشته باشد که می تواند سبب کم خونی در زنان شود. همچنین می نواند سبب ناباروری شده و در افراد باردار باعث سقط جنین یا زایمان زودرس شود.
بدون درمان، علائم آدنومیوز در فرد ممکن است بدتر شود. علاوه بر این، آدنومیوز میتواند با شرایط دیگری مانند فیبروم یا آندومتریوز همراه باشد.
به نظر نمی رسد آدنومیوز شانس بارداری را کاهش می دهد و در برخی از زنان ممکن است خطر سقط جنین و زایمان زودرس را افزایش دهد.