درمان تنبلی تخمدان، دغدغه بسیاری از بانوانی است که به سندروم تخمدان پلیکیستیک مبتلا هستند. گزینههای زیادی به عنوان درمان تنبلی تخمدان وجود دارد که میتوانید با مشورت پزشک از آنها پیروی کنید. درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد، این روشها اغلب علائم بیماری را کنترل میکنند و کاهش می دهند. در ادامه مطلب با گزینه های درمانی این بیماری در خانم ها آشنا می شوید.
چگونه تنبلی تخمدان را تشخیص دهیم؟
تنبلی تخمدان یکی از بیماریهایی است که بر سیستمهای مختلف بدن تاثیر میگذارد. بنابراین، تشخیص زودهنگام آن برای جلوگیری از عوارض بعدی آن مفید خواهد بود. اگر مشکوک هستید که این بیماری را دارید حتما به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید. روش های تشخیصی این بیماری عبارتند از:
1-سونوگرافی
ممکن است پزشک شما برای تشخیص تنبلی تخمدان از سونوگرافی استفاده کند. سونوگرافی رحم یک روش است که در آن برای تصویربرداری از نواحی رحم و لگن استفاده میشود. وقتی که روی تخت دراز میکشید، مایعی روی شکم شما زده میشود و پزشک میتواند تصاویر نواحی مورد نظر را در روی مانیتور مشاهده کند. اگر دارای تخمدان پلیکیستیک باشید، معمولا درون رحم شما کیست یا فولیکولهایی نمایش داده میشود.
فولیکولها معمولا بزرگتر از حد ممکن هستند. احتمالا برای شما این سوال پیش میآید که فولیکول چیست؟ در واقع کیسههایی هستند که تخمکها در آنها رشد میکنند.
2-آزمایش خون
اگر چکاپ معمولی انجام میدهید، معمولا این مشکل با استفاده از آن قابل تشخیص نیست. در صورتی که پزشک برای شما آزمایش خون را تجویز کند، باید سطح تمامی هورمونهای شما نیز اندازهگیری شود. اشخاصی که مبتلا به تنبلی تخمدان هستند، معمولا سطح تستوسترون و آندروژن بالاتری نسبت به سایر افراد دارند. همچنین ممکن است نسبت LH/FSH هورمونی به نام LH بالاتر باشد.
گزینههای درمان تنبلی تخمدان چیست؟
اگر با استفاده از روشهایی تشخیصی که به آنها اشاره شد، دارای تخمدان پلیکیستیک بودید، باید نسبت به درمان آن اقدام کنید. معمولا این بیماری تا به حال درمان قطعی نداشته است، اما اگر برخی از موارد را رعایت کنید، میتوانید علائم تنبلی تخمدان و به طور کلی این بیماری را حد زیادی کنترل کنید. در ادامه به این گزینه های درمانی اشاره خواهیم کرد:
1-داروها
پس از تشخیص این بیماری برای درمان تنبلی تخمدان پزشکان معمولا داروهای مختلفی را تجویز میکنند. اولین دارویی که پزشکهای زیادی آن را تجویز میکنند، قرصهای ال دی یا جلوگیری از بارداری است. این قرصها میتوانند دورههای قاعدگی را به طور مصنوعی کنترل کنند و به آن نظم بدهند، اما در طولانیمدت عوارض زیادی خواهند داشت. دومین قرصی که برای تنظیم قند خون و مقاومت به انسولین تجویز میشود، متفورمین است.
این قرص میتواند قند خون شما را در حد تعادل نگه دارد و میل به شیرینیجات در طول روز را کنترل کند. به همین دلیل، شما مصرف قند را محدود میکنید و در نتیجه سیکلهای قاعدگی شما منظمتر خواهند شد زیرا این بیماری ارتباط مستقیمی با دیابت دارد.
کسانی که از موی زائد در بدن خود رنج میبرند، ممکن است از پزشک درخواست کنند که دارو یا قرص مناسبی برای این مشکل تجویز کند. پزشکان از قرصهایی مانند اسپیرونولاکتون در درمان این مشکل استفاده میکنند. در ابتدا این قرص در دوز پایین تجویز میشود و در صورت پیشرفت نکردن روند درمان، دوز تجویزی آن توسط پزشک بیشتر خواهد شد.
2-تغییر سبک زندگی
ممکن است داروها و قرص تا حد زیادی علائم را بهبود ببخشند، اما در صورت قطع کردن آنها علائم باز میگردند. شما برای کنترل کامل این بیماری به راهی نیاز دارید تا بتوانید تا آخر عمر بر عوارض این بیماری غلبه کنید. اصلاح سبک و تغییر سبک زندگی از بهترین راهها برای کنترل علائم این بیماری هستند. کنترل وزن از جمله راههایی است که در این راه موثر خواهد بود. به طور کلی، بانوان باید شاخص توده بدنی در حدود 18 تا 24 داشته باشند تا وضعیت سلامت آنها ایدهآل تلقی شود.
محدود کردن مصرف کربوهیدراتها میتواند به تعادل سطح قند خون شما کمک کند. از مصرف شکر و روغنهای فراوری شده خودداری کنید و سعی کنید روغنهایی مانند زیتون و کنجد را در برنامه غذایی خود قرار دهید. میتوانید از عسل و شیره خرما یا انگور به عنوان جایگزین مواد قندی استفاده کنید. همچنین باید در مصرف وعدههای غذایی خود از سه گروه سبزیجات، کربوهیدرات و پروتئین استفاده کنید. بهتر است که روز خود را با قند و شکر شروع نکنید و در میان وعدههای خود شروع به مصرف قندهای طبیعی کنید تا سطح قند خون شما به آرامی بالا برود.
علاوه بر موارد گفته شد ترک سیگار و کاهش مصرف نوشیدنی های الکلی و همچنین داشتن فعالیت های ورزشی روزانه می تواند در کاهش علائم این بیماری تاثیر بسزایی داشته باشد.
3-جراحی
برای درمان تبلی تخمدان جراحی لاپاراسکوپی صورت می گیرد. در این روش کم تهاجمی چندین برش کوچک در ناحیه شکم ایجاد می شود و ابزار جراحی با دوربین وارد می شود، با ابزارهای جراحی سوراخ های کوچکی بر روی تخمدان ها ایجاد می شود، که می توانند سطح آندروژن تولیدی را کاهش دهد. عمل جراحی باعث میشود که احتمال تخمک گذاری در رحم افزایش یابد و شما بتوانید باردار شوید.
معمولا قبل از جراحی باید کارهای زیادی از جمله مصرف اسپیرونولاکتون، قرصهای ضدبارداری را انجام دهید. همینطور باید وزن خود را به میزان زیادی کاهش دهید. این جراحی زمانی توصیه میشود که علائم تنبلی تخمدان در شما شدید باشد و با هیچ روش نتوانید آنها را کنترل کنید.
کلام آخر
تنبلی تخمدان بیماری است که امروزه بانوان زیادی را درگیر کرده است. تغییر در سبک زندگی و کم تحرکی باعث شده است که علائم این بیماری روزبهروز وخیمتر و آشکارتر شود؛ تا جایی که اکثر بانوان به دنبال راههای درمان تنبلی تخمدان باشند. در این مطلب به چند روش برای کنترل و درمان این بیماری اشاره کردیم. با مراجعه به پزشک متخصص زنان در جنت آباد با توجه به شرایط شما بهترین درمان توصیه می گردد.
سوالات متداول
بله امکان باردار شدن با درمانهای مختلف و پیروی از اصلاح سبک وجود دارد.
یکی از شایعترین علائم و عوارض این بیماری اختلال در سیکلهای قاعدگی خواهد بود.
شما باید از مصرف شکر، گلوتن، غذاهای فراوری شده مانند سوسیس و روغنهای صنعتی خودداری کنید.