درمان فیبروم رحم گزینه های درمانی مختلفی دارد، که پزشک با توجه به شرایط جسمانی و شدت بیماری روش مناسب را توصیه می کند. همانطور که می دانید فیبروم های توده های اغلب غیر سرطانی هستند، که می توانند سلامت خانم ها را تحت تاثیر قرار دهند. حتی برخی از خانم ها تا زمان معاینه از وجود فیبروم رحم مطلع نیستند. در برخی موارد درمان با داروهای تجویزی پزشک صورت می گیرد، اما در برخی موارد نیز ممکن است فقط جراحی گزینه درمانی مناسب باشد. در ادامه با انواع درمان های موجود و روش تشخیص این بیماری آشنا خواهید شد.
نحوه ی تشخیص فیبروم رحم چگونه است؟
یکی از روش های معمول برای پی بردن به توده در رحم یا فیبروم ها، انجام سونوگرافی است. در ادامه به روش های مختلفی که می توان با کمک آن ها فیبروم رحم را تشخیص داد، اشاره شده است:
1. معاینه و بررسی های پزشکی
اول از همه بررسی پزشک در زمینه وجود توده رحم بسیار مهم است. هنگامی که پزشک متخصص زنان اندام های لگنی را بررسی می کند، اگر توده ای بزرگ باشد می تواند به وجود آن پی ببرد. حتی فیبروم های بزرگ در رحم به هنگام بررسی شکمی قابل تشخیص هستند.
2. سونوگرافی
یکی از راحت ترین و کم هزینه ترین روش برای تشخیص فیبروم رحم، سونوگرافی است. تمام فیبروم یا میوم های موجود در رحم به هنگام سونوگرافی مشخص می شوند. با سونوگرافی واژینال می توان انواع، اندازه یا سایز و حتی مکان فیبروم ها در رحم را تشخیص داد. بعد از معاینات پزشکی اولین قدم برای تشخیص فیبروم رحمی، سونوگرافی است.
3. ام آر آی
اگر فیبروم رحمی از نوع زیر مخاطی باشد برای تشخیص دقیق تر، انجام ام آر آی توصیه می شود. این روش بسیار دقیق تر و جزئی نگر تر است. با استفاده از ام آر آی می توان راحت محل و اندازه توده رحمی یا میوم ها را تشخیص داد. تشخیص درست توده ها می تواند در درمان فیبروم رحم موثر باشد.
4. سونوگرافی مایع یا هیدروسونوگرافی
این مدل سونوگرافی برای یک دید عمیق تر جهت تشخیص توده های زیر مخاطی است. همچنین این روش کمک می کند که برای درمان چه نوع جراحی مناسب خواهد بود. اکثر پزشکانی برای موارد حاد سونوگرافی مایع را پیشنهاد می دهند.
5. هیستروسکوپی
یکی از روش های راحت و بدون دردسر برای تشخیص و درمان میوم های رحم، هیستروسکوپی است. بعضی از فیبروم های با کمک هیستروسکوپی تشخیص داده شده و درمان می شوند.
گزینه های درمانی فیبروم رحم چیست؟
اگر فیبروم های رحم زمانی به وجود بیایند که نزدیک به دوران یائسگی باشد به مرور زمان ممکن است محو شوند. برخی از خانم ها در طول زندگی ممکن است دچار فیبروم های کوچکی در رحم خود شوند. عده ای از آن ها اصلا متوجه بیماری خود نخواهند شد. این فیبروم ها اگر کوچک و جزئی باشند، پس از مدتی ممکن است از بین بروند. اما درمان خود به خودی آن ها همیشه راحت و امکان پذیر نیست. گزینه های زیادی برای درمان فیبروم رحم وجود دارد. انتخاب روش صحیح برای درمان فیبروم ها براساس صلاحدید پزشک و نوع و اندازه فیبروم ها است.
درمان دارویی
پزشکان از درمان دارویی برای کاهش اندازه فیبروم های رحم در زنان استفاده می کنند. البته این دارو ها برای جلوگیری از درد و خونریزی های شدید هم تجویز می شود. متاسفانه درمان های دارویی برای برخی از توده های رحمی جوابگو نیستند. به این صورت که بعد از یک دوره مصرف و قطع آن، ممکن است دوباره فیبروم ها ظاهر شوند. به همین دلیل تنها بر دارو درمانی نمی شود اکتفا کرد. البته آی یو دی های پروژسترونی برای خانم هایی که میوم آن ها کوچک و قابل رفع است، بسیار کارآمد خواهد بود.
آمبولیزاسیون شریان رحمی
یکی از درمان های جدید و پر طرفدار در بین بیماران فیبروم رحمی، آمبولیزاسیون شریان رحم است . این درمان بدون نیاز به جراحی انجام می شود. توده های فیبروم موجود در رحم شریان هایی دارد. در این روش نوین درمان فیبروم رحم، دارو های خاص مسدود کننده به داخل شریان فیبروم ها تزریق خواهد شد. این فرایند باعث می شود که اکسیژن و خون رسانی به فیبروم ها قطع شود. در نهایت فیبروم ها دچار نکروز می شوند یا در اصطلاح غیر فعال خواهند شد. برای آن که مشخص شود بیمار می تواند درمان از نوع آمبولیزاسیون شریان رحمی را انجام دهد، پزشک انجام ام آر آی را توصیه می کند. 90 درصد افراد از این طریق بهبود یافته اند.
فرسایش با فرکانس رادیویی
بیماری که دچار میوم هستند برای درمان فیبروم رحم می توانند از فرسایش با فرکانس رادیویی یا (RFA) استفاده کنند. در این روش پزشک متخصص با گرما دادن به دیواره رحم، فیبروم ها را کوچک می کنند. سوزن های مخصوص آر اف از طریق واژن وارد رحم می شود. سوزن ها حاوی الکترود هستند که دیواره یا جداره داخلی رحم را گرم می کنند. این درمان به صورت سرپایی و نهایت تا کمتر از پنج دقیقه طول خواهد کشید.
ابلیشن آندومتر
ابلیشن آندومتر نوع دیگری از درمان فیبروم رحم است که برای دوره های سنگین بیماری تجویز می شود. با این روش توده ها باز هم از بین نخواهند رفت. اما به طور کلی می توان خونریزی شدید رحم را کنترل کرد یا کاهش داد. در این روش پزشک متخصص از عواملی مانند لیزر، سرما یا گرما برای از بین بردن پوشش داخلی رحم استفاده خواهد شد.
روش های جراحی
اگر تعداد فیبروم های رحم آنقدر زیاد باشد که با روش های بالا قابل درمان نباشد، جراحی توصیه می شود. حتی در مواردی جراحی ها باید به صورتی باشد که رحم برداشته شود؛ زیرا فیبروم ها از بین نخواهند رفت. سه نوع جراحی برای درمان فیبروم رحم وجود دارد. هیسترکتومی، میومکتومی و تخریب اندومتر به وسیله گرما جزو سه نمونه از جراحی های میوم است. البته لازم به ذکر است که این جراحی ها با توجه به نوع، محل وجود، سایز و تعداد فیبروم ها انجام پذیر خواهد بود. در جراحی هیسترکتومی رحم برداشته می شود و فرد دیگر قابلیت بارداری نخواهد داشت.
روش درمانی جراحی میومکتومی برای کسانی که می خواند باردار شوندريال مناسب است.
سوالات متداول
اگر درمان فیبروم رحم در شرایط حاد انجام نشود، ممکن است در ادرار فرد مشکل ایجاد کند. حالت تکرر ادرار و حساس مداوم نیاز به دستشویی رفتن، می تواند بر اثر ابتلا به فیبروم رحمی باشد.
بعضی از فیبروم های رحمی به دلیل عوارضی که ایجاد می کنند، می توانند سبب ناباروی شوند یا در طول دوران بارداری عوارضی مانند وضعیت بریچ جنین را ایجاد کنند.
جراحی میومکتومی زمانی انجام می شود که توده فیبروم در ناحیه شکمی خیلی بزرگ شده باشد. همچنین اگر میوم منجر به سقط مکرر شود، نیاز به عمل جراحی خواهد بود.
کلام آخر
درمان فیبروم رحم با توجه به شرایط جسمانی بیمار، بارداری در آینده، نوع، تعداد، اندازه و سایز میوم ها متفاوت خواهد بود. درمان دارویی، روش های مختلف جراحی، ابلیشن آندومتر، RFA، آمبولیزاسیون شریان رحمی و… جزو درمان های فیبروم رحمی است. این روش ها باید توسط پزشک متخصص زنان در جنت آباد انجام شود.