دیابت بارداری نوعی دیابت است که در دوران بارداری ایجاد می شود و قبل از آن دیابت نداشته اید. در دیابت بارداری، بدن انسولین کافی برای جلوگیری از افزایش سطح قند خون (گلوکز) تولید نمی کند. اغلب هیچ علامتی ندارد. به همین دلیل است که افراد باردار بین 24 تا 28 هفته غربالگری دیابت باید انجام دهند. در این مطلب به اینکه چه علائمی ممکن است در صورت وجود علائم ایجاد شود و عللی که ممکن است باعث ایجاد این عارضه شود، می پردازیم.
دیابت بارداری چیست؟
دیابتی که در دوران بارداری ایجاد می شود به عنوان دیابت بارداری شناخته می شود. این به این دلیل اتفاق می افتد که بدن شما نمی تواند انسولین کافی (هورمونی که به کنترل گلوکز خون کمک می کند) برای رفع نیازهای اضافی بارداری تولید کند. این منجر به افزایش سطح قند خون (گلوکز خون) می شود. دیابت بارداری معمولا در اواسط یا اواخر بارداری شروع می شود.
علائم دیابت بارداری چیست؟
اغلب اوقات، هیچ علامتی از دیابت بارداری وجود ندارد. اغلب زمانی که پزشک مراقبت های دوران بارداری شما غربالگری استاندارد قند خون را بین هفته های 24 تا 28 بارداری انجام می دهد، تشخیص داده می شود، به همین دلیل است که این آزمایش ها برای هر فرد باردار انجام می شود.
اگر علائمی دارید، اغلب عمومی هستند و ممکن است علائم معمولی همراه با بارداری به نظر برسند. آنها ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- عفونت های مکرر، از جمله عفونت های مثانه، واژن و ..
- افرایش تشنگی
- تکرر ادرار
- افزایش اشتها
- مقداری حالت تهوع و استفراغ
- علائم دیگر ممکن است شامل تاری دید و کاهش وزن باشد.
چه چیزی باعث دیابت بارداری می شود؟
در دوران بارداری، جفت هورمون هایی را برای کمک به رشد جنین تولید می کند. این هورمون ها می توانند مانع از عملکرد انسولین در بدن مادر شوند (به نام مقاومت به انسولین). برای همین خانم ها در دوران بارداری ۲ تا ۳ برابر بیشتر به انسولین نیاز دارند. بدن مادر ممکن است نتواند با این تقاضای اضافی برای انسولین مقابله کرده. که سبب به افزایش بیش از حد سطح گلوکز خون می شود.
عوامل سبک زندگی می توانند در خطر ابتلا به دیابت بارداری نقش داشته باشند. اما ممکن است بسیاری از این عوامل وجود داشته باشد و آن را توسعه نیابد. به طور مشابه، ممکن است شما هیچ یک از این عوامل خطر را نداشته باشید و همچنان به این بیماری مبتلا شوید.
عوامل افزایش خطر ابتلا به دیابت بارداری عبارتند از:
- زمانی که باردار هستید بالای 25 سال سن دارید.
- سابقه خانوادگی دیابت داشته باشید (ارثی).
- فشار خون بالا
- سابقه ای سقط جنین یا مرده زایی
- قبل از بارداری اضافه وزن داشتید.
- در دوران بارداری بیش از حد وزن اضافه کرده اید.
- سندرم تخمدان پلی کیستیک دارید.
عوامل خطر رژیم غذایی شامل مواردی مانند نوشیدن نوشیدنی های شیرین شده با قند، خوردن غذاهای سرخ شده، دریافت پروتئین بیش از حد از منابع حیوانی، و مصرف بیش از حد محصولات غلات تصفیه شده است.
یک مطالعه نشان داد که تا 45 درصد از موارد دیابت بارداری با تغییر رژیم غذایی به غذاهای سالم مانند میوه ها و سبزیجات، ماهی و مرغ قابل پیشگیری است. ترک سیگار و حفظ وزن سالم قبل از بارداری نیز بروز دیابت بارداری را کاهش می دهد.
دیابت بارداری چگونه تشخیص داده می شود؟
تست تحمل گلوکز خوراکی برای تشخیص این بیماری استفاده می شود. اکثر زنان این آزمایش غربالگری دیابت بارداری را بین هفته های 24 تا 28 بارداری انجام می دهند.
در این آزمایش باید 50 گرم نوشیدنی شیرین بنوشید و یک ساعت پس از نوشیدن نوشیدنی، خون شما گرفته می شود. سطح گلوکز خون باید کمتر از مقدار مشخص شده توسط آزمایشگاه باشد که ممکن است از 130 تا 140 میلی گرم در دسی لیتر (mg/dL) باشد. اگر بالاتر هستند، باید یک روز دیگر برای بخش دوم آزمون مراجعه کنید.
در آزمایش بعدی، تست تحمل گلوکز خوراکی، باید نوشیدنی حاوی 100 گرم قند (گلوکز) بنوشید. برای این آزمایش باید ناشتا باشید. هر یک ساعت از شما خون گرفته می شود، در مجموع سه بار. تشخیص دیابت زمانی انجام می شود که دو یا تعداد بیشتری از تست قند خون شما بالاتر از محدوده باشد.
چگونه دیابت بارداری درمان می شود؟
هدف از درمان حفظ سطح قند خون (گلوکز) در محدوده طبیعی در طول بارداری و اطمینان از سلامت کودک در حال رشد است. پزشک متخصص زنان باید شما و جنینتان را در طول بارداری به دقت بررسی کند. اندازه و سلامت جنین را بررسی می کند. پزشک شما می تواند الگوی ضربان قلب کودک شما را با حرکات مقایسه کند و بفهمد که آیا کودک خوب است یا خیر.
اگر برای کنترل دیابت دارو مصرف میکنید، ممکن است در اواخر بارداری نیاز به نظارت بیشتر داشته باشید.
1-رژیم غذایی و ورزش
در بسیاری از موارد، خوردن غذاهای سالم، فعال ماندن و مدیریت وزن، تمام آن چیزی است که برای درمان دیابت بارداری لازم است.
بهترین راه برای بهبود رژیم غذایی، خوردن انواع غذاهای سالم است. به طور کلی، زمانی که دیابت بارداری دارید، رژیم غذایی شما باید:
- در چربی و پروتئین متعادل باشید
- کربوهیدرات ها را از طریق غذاهایی که شامل میوه ها، سبزیجات و کربوهیدرات های پیچیده هستند (مانند نان، غلات، ماکارونی و برنج) تامین کنید.
- غذاهایی که حاوی قند زیادی هستند، مانند نوشابه، آب میوه و شیرینی کم مصرف کنید.
با پزشک خود در مورد فعالیت های فیزیکی مناسب برای شما صحبت کنید. ورزش های کم تاثیر، مانند شنا، پیاده روی سریع راه های مطمئنی برای کنترل قند خون و وزن شما هستند.
2- دارو
اگر مدیریت رژیم غذایی و ورزش قند خون شما را کنترل نمی کند، ممکن است برای شما داروی دیابت یا انسولین درمانی تجویز شود. تزریق انسولین هیچ تاثیر منفی بر روی جنین نمی گذارد.
سوالات متداول
دیابت بارداری در 2 تا 10 درصد از بارداری ها رخ می دهد. هر فرد باردار برای دیابت بارداری غربالگری می شود، زیرا ممکن است علائمی ایجاد نکند.
پس از زایمان، باید حداکثر تا 12 هفته پس از زایمان آزمایش دیابت بدهید. قند خون بالا پس از زایمان می تواند نشان دهنده دیابت نوع 2 باشد. حتی اگر قند خون شما نرمال باشد، باز هم باید هر یک تا سه سال یکبار آزمایش دیابت بدهید. حدود 50 درصد از افراد مبتلا به دیابت بارداری در مقطعی پس از زایمان به دیابت نوع 2 مبتلا می شوند
آره. در واقع، معمولاً اینطور است. دیابت بارداری اغلب هیچ علامتی ندارد، و زمانی که علائم وجود داشته باشد، معمولاً غیراختصاصی هستند، مانند تشنگی بیشتر از حد معمول یا ادرار کردن بیشتر. هر دوی این موارد در طول بارداری در هیچکس غیرمعمول نیستند.
کلام آخر
اگر فکر می کنید بیشتر در معرض خطر ابتلا به دیابت بارداری هستید، با پزشک متخصص زنان در جنت آباد صحبت کنید. پزشک ممکن است تصمیم بگیرند که سطح گلوکز شما را زودتر بررسی کنند یا از شما بخواهند رژیم غذایی یا سطح فعالیت خود را برای کنترل قند خون خود تغییر دهید.