زایمان سزارین امروزه محبوبیت بسیاری را به خود اختصاص داده است. به طور کلی یکی از بزرگترین لذت های زندگی یک مادر است. زایمان یک فرآیند طولانی است و می تواند یک مرحله بسیار استرس زا باشد. دو روش رایج زایمان، زایمان طبیعی و زایمان سزارین است. در این مقاله قصد داریم به بررسی زایمان سزارین بپردازیم. همراه ما تا انتهای مقاله باشید.
زایمان سزارین چیست؟
سزارین، زایمان با جراحی از طریق برش هایی در شکم و رحم است. سزارین معمولاً فقط در موارد ضروری پزشکی توصیه می شود، مانند برخی از حاملگی های پرخطر یا زمانی که نوزاد در وضعیت بریچ قرار دارد و نمی توان قبل از شروع زایمان آن را برگرداند.
دو نوع زایمان سزارین وجود دارد:
- سزارین اورژانسی: سزارینی که بدون تصمیم قبلی و در حین انجام زایمان طبیعی به دلیل مشکلات اورژانسی که برای شما یا کودک ایجاد می شود، انجام می شود. زیرا خطر فوری برای سلامتی شما یا کودک شما وجود دارد. در حالی که بیشتر سزارین ها با بی حسی منطقه ای انجام می شود که فقط قسمت پایین بدن شما را بی حس می کند، گاهی اوقات نیاز به بیهوشی عمومی دارد که به این معنی است که شما کاملاً بیهوش خواهید شد.
- سزارین غیر اورژانسی (برنامه ریزی شده): در این نوع سزارین پزشک متخصص زنان از هفته هایی قبل این نوع زایمان را به دلیل مشکلاتی مانند جنین بریچ به مادر توصیه و برنامه ریزی می کند یا این زایمان بنا به درخواست مادر انجام می شود. اغلب این زایمان با بی حسی موضعی انجام می گیرد.
برخی از دلایل رایج برای سزارین برنامه ریزی نشده عبارتند از:
- زایمان شروع نمی شود، اگر به نظر می رسد زایمان شما در وهله اول پیشرفتی نمی کند. (دهانه رحم شما گشاد نمی شود حتی اگر انقباض دارید)
- خستگی یا ناراحتی جنین. اگر پزشک تشخیص دهد که شما بیش از حد خسته شده اید، به دلیل طولانی شدن زایمان یا اگر مانیتور جنین نشانه هایی از ناراحتی کودک شما را تشخیص دهد، ممکن است سزارین را انتخاب کند.
- افتادگی بند ناف اگر بند ناف قبل از اینکه کودک وارد کانال زایمان شود، به هنگام ورود کودک شما فشرده می شود که می تواند اکسیژن او را قطع کند.
- پارگی رحم. اگر رحم شما پاره شد، سزارین لازم است.
مدت بهبودی بعد از زایمان سزارین چقدر است؟
میانگین بستری شدن در بیمارستان بعد از سزارین 1 تا 2 روز است. مادر در روز اول رژیم غذایی سبکی دارد. یک رژیم غذایی منظم پس از دفع مدفوع شروع می شود. در دوره پس از عمل، مهم است که در اسرع وقت حرکت را شروع کنید، زیرا عدم تحرک کامل می تواند منجر به عوارض شدید مانند ایجاد لخته های خون شود.
زایمان سزارین چگونه انجام می شود؟
این نوع زایمان معمولا یک ساعت طول می کشد که البته بسته به شرایط هر فرد می تواند بیشتر یا کمتر زمان ببرد. زایمان سزارین توسط بیهوشی عمومی یا بی حسی موضعی با تزریق اپیدورال در ستون فقرات شما انجام می شود.
پس از بیهوشی عمومی یا موضعی که پایین تنه شما بی حس می شود .شکم با محلول ضد عفونی کننده تمیز می شود و دراپ می شود. یک برش پوستی به طول حدود 10 سانتی متر در قسمت تحتانی شکم ایجاد می شود. اغلب، برش پایین است، درست بالای استخوان شرمگاهی، در جهت عرضی بدن این برش به عنوان برش بیکینی شناخته می شود. در موارد کمتر، برش عمودی و در امتداد خط وسط شکم است. لایه های زیرین چربی و ماهیچه بریده می شوند و تا رسیدن به رحم جمع می شوند. نوزاد از طریق برش به دنیا می آید. به دنبال آن جفت برداشته می شود و زخم رحم بخیه می شود. شکم به صورت لایه لایه دوخته می شود.
پس از شروع بیهوشی، دوز کافی مسکن برای تسکین درد به بیمار داده می شود. به مادر توصیه می شود که هر 2 ساعت یکبار و بر حسب تقاضا در کنار نوزاد باشد و به او شیر بدهد. یک لوله ادراری در حین جراحی و تا 12 ساعت پس از آن برای تخلیه مداوم ادرار قرار داده می شود. داشتن آب کافی در این دوره برای افزایش تولید شیر و جلوگیری از عفونت های دستگاه ادراری ضروری است.
زایمان سزارین
پس از ترخیص مادر و بازگشت به خانه، باید رژیم غذایی، فعالیت و بهداشت شخصی خود را در اولویت قرار دهد. یک رژیم غذایی مغذی متشکل از حبوبات، میوه ها و آجیل باعث تسریع بهبودی و افزایش کیفیت و کمیت شیر مادر می شود. علاوه بر این، او نباید خود را به رختخواب محدود کند، بلکه باید درگیر فعالیت های معمول باشد. با این حال، از انجام فعالیتهای سنگین بدنی و برداشتن اجسام سنگین خودداری کنید.
زخم را باید تمیز کرد و خشک نگه داشت. ممکن است یک پماد آنتی بیوتیک روی زخم به مدت یک هفته استفاده شود. درد ممکن است برای مدت زمان متغیری ادامه داشته باشد که طبق تجویز پزشک زنان میتوان مسکنها را مصرف کرد. حدود شش هفته طول می کشد تا بهبودی کامل حاصل شود. با این حال، نباید علائمی مانند تب، درد شدید شکم، خونریزی بیش از حد واژن، ترشحات چرک از زخم و تنگی نفس را نادیده گرفت و باید سریعاً به متخصص زنان مراجعه کرد.
کلیاتی درباره زایمان سزارین
ممکن است این سوال برایمان مطرح شود که آیا این روش زایمان دارای عوارض جانبی است؟ بهتر است بدانیم در گذشته، عفونت محلبرش یکی از شایعترین عوارض سزارین بود .اما امروزه با پیشرفت های پزشکی و رعایت اصول استریل در جراحی، میزان عفونت محلبرش به طرز چشمگیری کاهش یافته است. این شامل استفاده از تکنیک های جراحی استریل، رعایت بهداشت محلبرش و مراقبتهای پس از عمل است. به طور کلی عوارض زیر جزو عوارض زایمان سزارین به شمار می رود.
- خونریزی بعد از عمل: خونریزی پس از سزارین در گذشته یک عارضه نگرانکننده بود.اما با بهبود تکنیکهای جراحی و استفاده از داروهای کنترل کننده خونریزی، میزان خونریزی به طور قابل توجهی کاهش یافته است.امروزه خونریزی پس از سزارین به یک عارضه غیر شایع تبدیل شده است.
- لخته شدن خون: خطر لخته شدن خون پس از سزارین در گذشته یک نگرانی مهم بود. اما با تجویز داروهای ضدلخته و اقدامات پیشگیرانه، این خطر به طور قابل توجهی کاهش یافته است.
- حساسیت به بیهوشی: در گذشته، حساسیت های ناخواسته به داروهای بیهوشی یک نگرانی مهم بود.
- اما با پیشرفت تکنیکهای بیهوشی و دقت در تجویز داروها، میزان این عارضه به طور چشمگیری کاهش یافته است.
نتیجه گیری
زایمان سزارین امروزه محبوبیت بسیاری را به خود اختصاص داده است. در این مقاله به بررسی کامل این مورد پرداختیم و دانستیم با انتخاب پزشکی حاذق در این زمینه می توان بدون نگرانی اقدام به زایمان سزارین کرد.