ایا بیماری تیروئید در بارداری خطرناک است؟ هورمون های تیروئید برای رشد طبیعی جنین ضروری هستند و سطح آن باید قبل و در طول بارداری کنترل شود. بیماری تیروئید، به ویژه کم کاری تیروئید، در بارداری نسبتا شایع است و درمان آن مهم است، زیرا عدم درمان می تواند آسیب های جدی را برای جنین به همراه داشته باشد. در این مطلب می خواهیم در مورد علت و علائم این بیماری در دوران بارداری و همچنین درمان آن صحبت کنیم.
بیماری تیروئید در بارداری چیست؟
تیروئید اندامی است که در جلوی گردن شما قرار دارد و هورمونهایی را ترشح میکند که متابولیسم شما (روشی که بدن شما از انرژی استفاده میکند)، قلب و سیستم عصبی، وزن، دمای بدن و بسیاری از فرآیندهای دیگر در بدن را تنظیم میکند.هورمون های تیروئید به ویژه برای اطمینان از رشد سالم مغز و سیستم عصبی جنین در طول بارداری شما ضروری هستند.
بیماری تیروئید اختلالی است که بر توانایی تیروئید برای تولید مقدار صحیح چندین هورمون که به تنظیم متابولیسم کمک می کنند (نحوه استفاده بدن از انرژی) تأثیر می گذارد.
بارداری چگونه بر سطح تیروئید تأثیر می گذارد؟
دو هورمون بارداری که احتمالاً قبلاً با آنها آشنا هستید، استروژن و گنادوتروپین جفتی انسانی (hCG) سطح هورمون تیروئید شما را افزایش می دهند.
در سه ماهه اول هورمون hCG، تولید هورمون های تیروئید را تحریک می کند. و در طول بارداری، افزایش سطح استروژن هورمونی تولید می کند که به انتقال هورمون های تیروئید در خون کمک می کند. در سه ماهه سوم، حجم تیروئید ممکن است 10 تا 15 درصد بیشتر شود. همه اینها طبیعی است.
از آنجایی که هورمون های تیروئید برای رشد سالم مغز و سیستم عصبی کودک شما بسیار مهم هستند. به ویژه در سه ماهه اول، قبل از اینکه تیروئید کودک شما رشد کند و او کاملاً برای هورمون تیروئید به شما متکی باشد، درک عوامل خطر شما بسیار مهم است.
علل بیماری تیروئید در بارداری چیست؟
علت اصلی این بیماری در بارداری به طور کامل مشخص نسیت. شایع ترین علت کم کاری تیروئید، اختلال خود ایمنی به نام تیروئیدیت هاشیموتو است. در این شرایط بدن به اشتباه به سلول های غده تیروئید حمله می کند و تیروئید را بدون سلول و آنزیم کافی برای تولید هورمون تیروئید کافی برای رفع نیازهای بدن باقی می گذارد.
شایع ترین علت پرکاری تیروئید مادر در دوران بارداری، اختلال خود ایمنی بیماری گریوز است. در این اختلال، بدن یک آنتی بادی (پروتئینی که بدن وقتی فکر میکند ویروس یا باکتری وجود دارد تولید میکند) به نام ایمونوگلوبولین محرک تیروئید (TSI) میسازد که باعث واکنش بیش از حد تیروئید و تولید بیش از حد هورمون تیروئید میشود.
همچنین کمبود ید در بدن یکی از دلایل رایج کاهش سطح هورمون تیروئید است. سازمان بهداشت جهانی مصرف روزانه حداقل 250 میکروگرم ید را در دوران بارداری و شیردهی توصیه می کند.
علاوه بر موارد گفته شده موارد ارثی می تواند در ایجاد این عارضه در بارداری نفش داشته باشد.
علائم و خطرات بیماری تیروئید در دوران بارداری چیست؟
شما می توانید در دوران بارداری دچار کم کاری یا پرکاری تیروئید شوید:
کم کاری تیروئید و بارداری
کم کاری تیروئید، کمبود هورمون تیروئید تیروکسین به دلیل کم کاری غده تیروئید است. در دوران بارداری، این بیماری که در حدود دو تا سه زن از هر 500 زن باردار رخ می دهد ، معمولاً ناشی از بیماری هاشیموتو است، یک اختلال خود ایمنی که باعث التهاب مزمن غده تیروئید و اختلال در توانایی آن در تولید هورمون می شود.
زنانی که در گذشته مبتلا به کم کاری تیروئید تشخیص داده شده اند و کسانی که سابقه خانوادگی اختلالات تیروئیدی دارند، بیشترین خطر ابتلا به این بیماری را در دوران بارداری دارند.
علائم کم کاری تیروئید در بارداری
علائم کم کاری تیروئید عبارتند از:
- خستگی مفرط
- احساس سرما
- از دست دادن حافظه
- درد و گرفتگی عضلات
- افزایش وزن بالاتر از میانگین
- مشکلات پوستی
- ریزش مو
- تورم (به خصوص در دست و پا)
- یبوست
خطرات و عوارض کم کاری تیروئید در دوران بارداری
در صورت عدم درمان، کم کاری تیروئید در دوران بارداری می تواند منجر به موارد زیر شود:
- تولد زودرس
- پره اکلامپسی
- سقط جنین
- وزن کم هنگام تولد
- کم خونی برای مادر
- مرده زایی
- به ندرت، نارسایی احتقانی قلب برای مادر
پرکاری تیروئید و بارداری
پرکاری تیروئید زمانی است که یک غده بیش فعال هورمون تیروئید بیش از حد تولید می کند. این مورد بسیار نادرتر از کم کاری تیروئید در بارداری است.
پرکاری تیروئید معمولاً در اثر بیماری گریوز (یک اختلال خود ایمنی) در مادران باردار ایجاد می شود، جایی که سیستم ایمنی آنتی بادی به نام ایمونوگلوبولین محرک تیروئید (TSI) می سازد که باعث می شود تیروئید بیش از حد هورمون تیروئید تولید کند. به ندرت، پرکاری تیروئید در دوران بارداری با تهوع و استفراغ شدید مرتبط است، زیرا هر دو بیماری توسط سطوح بالاتر hCG ایجاد می شوند.
علائم پرکاری تیروئید در بارداری
در صورت تجربه هر یک از موارد زیر به پزشک مراجعه کنید:
- ضربان قلب نامنظم یا افزایش یافته است.
- خستگی
- عصبی بودن
- حالت تهوع یا استفراغ شدید
- مشکل خواب
- کاهش وزن یا افزایش وزن کمتر نسبت به بارداری
اگر بیماری گریوز قبلاً وجود داشته باشد، ممکن است در واقع در سه ماهه دوم و سوم شاهد بهبود و حتی بهبودی علائم باشید، زیرا بدن در دوران بارداری سیستم ایمنی را سرکوب می کند..
خطرات پرکاری تیروئید در دوران بارداری
مانند کم کاری تیروئید، پرکاری تیروئید درمان نشده می تواند منجر به عوارض جدی هم برای شما و هم برای نوزادتان شود، از جمله:
- نارسایی احتقانی قلب در مادر
- پره اکلامپسی
- سقط جنین
- تولد زودرس
- وزن کم هنگام تولد
چگونه مشکلات تیروئید در بارداری را تشخیص دهیم؟
کم کاری تیروئید و پرکاری تیروئید در بارداری بر اساس علائم، معاینه فیزیکی و آزمایش خون برای اندازه گیری سطح هورمون محرک تیروئید (TSH) و هورمون های تیروئید T4 و (برای پرکاری تیروئید) T3 تشخیص داده می شود.
غربالگری منظم در صورتی مهم است که شما در معرض خطر بالاتری از اختلال عملکرد تیروئید هستید، اگر باردار هستید و موارد زیر را دارید:
- علائم اختلال عملکرد تیروئید
- سابقه شخصی یا خانوادگی بیماری تیروئید
- جراحی قبلی تیروئید
- گواتر (ورم تیروئید)
اختلال عملکرد تیروئید در بارداری چگونه درمان می شود؟
اگر کم کاری تیروئید دارید، پزشک ممکن است دارویی به نام تیروکسین تجویز کند. در حالت ایده آل، شما باید این قرص ها را قبل و بعد از بارداری مصرف کنید تا سطح هورمون تیروئید خود را بهینه کنید. همچنین ممکن است عملکرد تیروئید خود را به طور منظم بررسی کنید تا مطمئن شوید سطح هورمون تیروئید شما در محدوده توصیه شده است.
اگر شما مبتلا به پرکاری تیروئید هستید، پزشک یا متخصص شما ممکن است دارویی برای جلوگیری از تولید هورمون تیروئید تجویز کند (درمان ضد تیروئید). رایج ترین دارویی که برای این کار استفاده می شود پروپیل تیوراسیل نام دارد.