غربالگری پیش از بارداری، یکی از راههایی که میتوانید بهترین شروع زندگی را به کودکتان بدهید. قبل از باردار شدن، مطمئن شوید که از سلامت بالایی برخوردار هستید. شما می توانید از پزشک متخصص زنان خود برای معاینه قبل از زایمان، حدود سه ماه تا یک سال قبل از شروع تلاش برای بارداری، بخواهید. می توانید در مورد هر گونه نگرانی که دارید صحبت کنید و در مورد تغییراتی که می توانید برای بارداری سالم تر ایجاد کنید، مشاوره دریافت کنید.
غربالگری پیش از بارداری شامل چه مواردی می شود؟
در اینجا چند روش برای آماده سازی فرد برای بارداری آورده شده است. عبارتند از:
1-بررسی پیشگیری از بارداری
اگر تزریق داروی ضد بارداری انجام داده اید، ممکن است تا 12 هفته طول بکشد تا هورمون های شما فعال شوند. پس از آن ممکن است سه ماه تا یک سال طول بکشد تا باروری طبیعی شما بازگردد. و اگر قرص را ترک کنید، ممکن است تا شش ماه طول بکشد تا چرخه شما به یک الگوی منظم تبدیل شود.
2- سابقه پزشکی
مطمئن شوید که پزشک زنان شما از مشکلات سلامتی شما یا همسرتان در گذشته مطلع است. در صورت امکان، او را در مورد هر گونه مشکل سلامتی که در خانواده شما وجود دارد، از جمله اینکه آیا یکی از اقوام نزدیک زن دارای عوارض بارداری بوده است، اطلاع دهید.
سپس پزشک شما می تواند در مورد هر گونه عارضه احتمالی که ممکن است هنگام تلاش برای بچه دار شدن یا بعد از باردار شدن با آن مواجه شوید، راهنمایی و مدیریت کند.
3- غربالگری دهانه رحم
غربالگری دهانه رحم (همچنین به عنوان تست پاپ اسمیر دهانه رحم شناخته می شود). برای بررسی سرطان دهانه ی رحم و همچنین تشخیص زگیل تناسلی لازم است.
4- آزمایش ادرار و خون
این دو آزمایش می توانند مجموعه ای از مشکلات، از جمله بیماری هایی مانند دیابت و کم خونی و همچنین عفونت ها را بررسی کنند. اگر مشکل و علائمی دارید، مهم است، به پزشک خود اطلاع دهید.
تشخیص زودهنگام شرایط به این معنی است که پزشک شما می تواند کارهای بیشتری برای حمایت از شما در تلاش برای باردار شدن انجام دهد. به عنوان مثال، اگر دیابت دارید، کودک شما در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به نقص های خاص است. با این حال، با نظارت دقیق و حفظ قند خون خود، می توانید به کاهش این خطرات کمک کنید.
آزمایش عفونت های مقاربتی (STIs) را در نظر بگیرید. بیماری های مقاربتی همیشه علائمی ندارند، بنابراین اگر تا به حال رابطه جنسی محافظت نشده، از جمله رابطه جنسی دهانی داشته اید، ارزش آن را دارد که معاینه شوید.
6- بررسی فشار خون
فشار خون بالا در بارداری بسیار رایج است، به خصوص اگر اضافه وزن دارید. در بیشتر موارد، پزشک شما به سادگی فشار خون شما را پس از باردار شدن کنترل می کند.
با این حال، اگر قبلاً تشخیص داده شده بود که فشار خون بالا دارید، پزشک اندازه گیری دقیق را هم اکنون، قبل از بارداری ثبت می کند. اینکار به پزشک شما اجازه میدهد تا بهتر بر نحوه تغییر آن در هنگام بارداری نظارت کند و در صورت نیاز به شما کمک بیشتری ارائه دهد.
7- وزن سالم
اضافه وزن یا کم وزنی ممکن است بر باروری شما تأثیر بگذارد و در صورت باردار شدن می تواند برای شما و جنینتان عوارضی ایجاد کند. در حالت ایده آل، شما باید شاخص توده بدنی (BMI) بین 19 تا 25 داشته باشید.
8-رژیم غذایی سالم
غذا و باروری با هم مرتبط هستند، بنابراین مطمئن شوید که رژیم غذایی متعادلی دارید. این به تخمک های شما کمک می کند تا سالم و قوی باشند و اطمینان حاصل شود که تمام مواد مغذی مورد نیاز برای رشد یک کودک سالم را دارید.
9- واکسیناسیون
مطمئن شدن از به روز بودن واکسن های لازم خود، می تواند به محافظت از شما و کودکی که باردار می شوید در برابر طیف وسیعی از مشکلات سلامتی کمک کند. برخی از واکسنها وجود دارند که انجام آنها در بارداری بیخطر نیست، بنابراین بهتر است قبل از بارداری آن ها را دریافت کنید.
10-ترک سیگار و الکل
سیگار کشیدن می تواند عوارضی برای شما و کودکتان ایجاد کند. همچنین خطر سقط جنین و مرده زایی را افزایش می دهد. اگرچه استعمال سیگار الکترونیکی احتمالاً سالمتر از سیگار است، اما نمیتوانیم دقیقاً مطمئن باشیم که چه تأثیری بر شما یا کودکتان دارد. امن ترین کار این است که به طور کامل ترک کنید. همچنین قبل از اقدام به بارداری و در دوران بارداری باید از مصرف الکل و سایر مواد مخدر خودداری کنید.
11- دارو
هر دارویی را که مصرف می کنید، باید به پزشک خود اطلاع دهید، که ادامه مصرف آن در زمان بارداری برای شما بی خطر خواهد بود یا خیر. در بسیاری از موارد، نیازی به ایجاد تغییر نخواهید داشت. اما گاهی اوقات پزشک می تواند دارویی را تجویز کند که در دوران بارداری بی خطرتر باشد.
هنگامی که شروع به تلاش می کنید، باید از برخی داروهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن و آنتی هیستامین ها نیز اجتناب کنید. این درمان ها همیشه برای نوزادان در حال رشد بی خطر نیستند.
12-مکمل های ویتامین
به محض شروع تلاش برای بچه دار شدن، باید مصرف مکمل حاوی 400 میکروگرم (mcg) اسید فولیک در روز را شروع کنید. شما باید این وضعیت را تا هفته دوازدهم بارداری ادامه دهید.
می توانید اسید فولیک را به عنوان یک مکمل مستقل یا به عنوان بخشی از یک مولتی ویتامین مصرف کنید. برخی از مولتی ویتامین ها حاوی سطوح بالایی از ویتامین A هستند که در صورت بارداری برای کودک شما بی خطر نیست. مولتی ویتامین هایی را انتخاب کنید که برای بارداری طراحی شده اند و اگر مطمئن نیستید همیشه با پزشک خود مشورت کنید.
همچنین پزشک با توجه به آزمایش خون شما در صورت کمبود ویتامین دیگر، مصرف آن ویتامین را به شما تجویز می کند.
13- آزمایش ژنتیک
اگر یک اختلال ژنتیکی مانند فیبروز کیستیک یا یک بیماری مادرزادی مانند تالاسمی دارید، یا در خانواده خود یا شوهرتان چنین بیماری های وجود دارند، ممکن است واجد شرایط آزمایش ژنتیک باشید. این به شما می گوید که چقدر احتمال دارد که این بیماری را به کودک خود منتقل کنید.
همچنین اگر شرایط خاصی در خانواده شما وجود داشته باشد، ممکن است آزمایشی به شما پیشنهاد شود. از پزشک خود بپرسید که چه چیزی برای شما مناسب است.
14- عکسبرداری های رحم و تخمدان
اگر در باردار شدن مشکل دارید و یا می خواهید از سلامت رحم و تخمدان خود اطمینان حاصل کنید، تا در دوران بارداری دچار مشکل نشوید. پزشک متخصص زنان قبل از بارداری سونوگرافی شکمی و یا واژینال را برای بررسی رحم و تخمدان شما تجویز می کند. در بعضی از موارد در صورت داشتن بیماری مانند کیست تخمدان یا فیبروم رحم ممکن است نیاز به درمان داشته باشید.
کلام اخر
غربالگری پیش از بارداری از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا به شما در داشتن یک بارداری سالم و بدون عوارض جدی کمک می کند و می توانید اطمینان حاصل کنید که نوزادی سالم به دنیا خواهید آورد. اگر قصد باردار شدن دارید برای غربالگری و کسب اطلاعات بیشتر به پزشک متخصص زنان در جنت آباد مراجعه کنید.