دکتر شهرزاد تهرانی

مراقبت های بعد از عمل سرکلاژ

یکی از رایج ترین عمل های جراحی برای جلوگیری از سقط جنین عمل سرکلاژ می باشد. برای اینکه از این عمل جراحی نتیجه مطلوب گرفته شود، باید حتما مراقبت های بعد از عمل سرکلاژ رعایت شود. در صورت عدم رعایت مراقبت های لازم بعد از عمل سرکلاژ،. ممکن است عوارض و مشکلاتی برای مادر و جنین ایجاد شود. بنابراین اهمیت دوران بعد از عمل، تا زمان پایان دوران بارداری، اگر به اندازه خود عمل سرکلاژ نباشد کمتر از آن نیست. به دلیل اهمیت بسیار بالای این موضوع، برای آگاهی بیشتر شما عزیزان، در ادامه این مقاله تمام اقدامات مراقبتی بعد از جراحی سرکلاژ و عوارض و مزایای آن را به تفصیل بیان شده است.  

مراقبت های لازم بعد از عمل سر‌کلاژ رحم چیست؟

مراقبت های لازم بعد از عمل سر‌کلاژ رحم چیست؟

  • استراحت مطلق : بعد از انجام عمل سرکلاژ به مدت ۷ روز، باید کاملا استراحت کنید و از انجام کارهای روزانه خودداری نمایید.
  • مراجعه مجدد به پزشک : در صورت مشاهده تب بالای ۳۸ درجه، احساس درد شدید در قسمت کمر و واژن حتی بعد مصرف مسکن، قطع نشدن خونریزی حتما برای معاینه مجدد به پزشک خود مراجعه کنید.
  • ادامه استراحت تا پایان دوران بارداری در صورت صلاح دید پزشک
  • خودداری از انجام فعالیت های سنگین تا زمان بهبودی کامل
  • مصرف داروهای تجویز شده بصورت منظم

معمولا پزشک یک سونوگرافی دیگر برای بررسی وضعیت کودک شما بعد از انجام این عمل انجام می دهد. شما ممکن است تا چند روز پس از جراحی سر‌کلاژ علائمی مانند خونریزی، گرفتگی عضلات رحمی و درد هنگام ادرار کردن داشته باشید. که داشتن این نشانه ها طبیعی است و باید برطرف شود در صورت برطرف نشدن این علائم یا بدتر شدن آن ها حتما به پزشک مراجعه کنید.

عوارض و خطرات عمل سرکلاژ رحم چیست؟

عمل سرکلاژ مانند هر جراحی دیگری ممکن است عوارضی داشته باشد که در صورت انتخاب پزشک متخصص و مجرب و انجام مراقبت های بعد از عمل سرکلاژ، احتمال وقوع این عوارض تا حد زیادی کاهش می یابد. از طرفی عوارض نادر احتمالی در تمام افراد بروز پیدا نمی کند. برخی از عوارض احتمالی عمل سرکلاژ عبارتند از:

  • احتمال وقوع زایمان زودرس
  • ایجاد عفونت
  • پارگی رحم
  • آسیب دیدن مثانه
  • خونریزی
  • پاره شدن کیسه آب
  • پارگی زودتر از موعد غشا
  • احتمال از دست دادن جنین

به دلیل عوارض احتمالی عمل سرکلاژ، پزشکان این عمل را برای همه بانوان انجام نمی دهند و کسانی که این عمل را انجام می دهند علاوه بر رعایت مراقبت های لازم بعد از سرکلاژ، باید به طور مرتب توسط پزشک متخصص زنان معاینه شوند.

مزایای عمل سرکلاژ رحم چیست؟

عمل سرکلاژ مزایای بسیاری دارد که باعث می شود بسیاری از بانوان بارداری که با خطر سقط جنین مواجه هستند، برای انجام عمل سرکلاژ اقدام کنند که تا ۹۰ درصد نتایج مثبتی به همراه دارد. البته این مزایا زمانی موثر واقع می شوند که بیمار تمام مراقبت های لازم بعد از عمل سرکلاژ را رعایت کند.  مزایای عمل سرکلاژ عبارتند از:

  • عمل سرکلاژ از سقط جنین جلوگیری می کند
  • عدم وقوع زایمان زودرس
  • به دنیا آوردن نوزاد سالم
  • طولانی شدن زمان نگهداری جنین در رحم مادر

سوالات متداول

برای انجام جراحی سرکلاژ چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

در صورتی که در معرض خطر سقط جنین قرار دارید یا قبلا سابقه سقط جنین داشته اید، باید بعد از بارداری حتما به پزشک مراجعه کنید، معمولا انجام جراحی سرکلاژ در ماه سوم بارداری یعنی هفته های ۱۴ تا ۱۸ متداول است اما در مواقع اورژانسی ممکن است شاهد سرکلاژ در هفته ۲۵، ۲۶ و حتی بعد از آن باشیم.

بخیه های عمل سرکلاژ چه زمانی کشیده می شوند؟

بخیه های عمل سرکلاژ بدون توجه به زمان انجام اولیه عمل، در هفته های آخر بارداری یعنی هفته ۳۷ یا ۳۸ کشیده می شوند. چراکه در هفته های آخر، حتی اگر زایمان زودرس اتفاق بیفتد جنین زنده می ماند.

آیا کشیدن بخیه های سرکلاژ درد دارد؟

جراحی سرکلاژ به روش های مختلفی به صلاحدید پزشک انجام می شود. کشیدن بخیه ها نیز متناسب با روش انجام عمل متفاوت است. ولی در حالت کلی اگر پزشک معالج به اندازه کافی متخصص و بامهارت باشد، کشیدن بخیه ها دردی نداشته و درد آن به اندازه آزمایش پاپ اسمیر است. در صورتی که بیمار احساس نیاز کند یا استرس شدید داشته باشد، پزشک می تواند برای کشیدن بخیه ها از داروی بی حسی استفاده کند.

آیا امکان انجام زایمان طبیعی بعد از عمل سرکلاژ وجود دارد؟

اگر انجام سرکلاژ به روشی باشد که به صلاح دید پزشک بخیه ها در اوخر دوران بارداری برداشته شود و تمام مراقبت های لازم بعد از عمل سرکلاژ نیز توسط بیمار رعایت شود، امکان زایمان طبیعی وجود دارد. اگر سرکلاژ به روش شکمی انجام شود امکان انجام زایمان طبیعی از مادر گرفته می شود و مادر می تواند تنها با سزارین وضع حمل کند.

روش دائمی عمل جراحی سرکلاژ چیست؟

در صورتی که روش های دیگر عمل سرکلاژ نتیجه بخش نباشد، روش جراحی سرکلاژ شکمی  برای بیمار توصیه می شود. در این روش بخیه ها از قسمت بالایی سرویکس زده می شود و تا پایان دوران بارداری و وضع حمل، این بخیه ها باز نمی شود. به همین دلیل روش سرکلاژ شکمی یک روش دائمی محسوب می شود.

آیا بجای روش سرکلاژ روش جایگزین دیگری وجود دارد؟

در صورتی که بیمار در اواخر دوران بارداری با خطر زایمان زودرس مواجه شود و دهانه رحم زودتر از موعد باز شود، استراحت و بستری شدن به مدت چند روز با صلاح دید پزشک بهترین جایگزین است.

در صورتی که در معرض خطر سقط جنین قرار دارید یا قبلا سابقه سقط جنین داشته اید، باید بعد از بارداری حتما به پزشک مراجعه کنید، معمولا انجام جراحی سرکلاژ در ماه سوم بارداری یعنی هفته های ۱۴ تا ۱۸ متداول است اما در مواقع اورژانسی ممکن است شاهد سرکلاژ در هفته ۲۵، ۲۶ و حتی بعد از آن باشیم.

کلام آخر

با پیشرفت علم و تکنولوژی، خطر سقط جنین برای بانوان باردار کاملا قابل پیشگیری است. شما می توانید با مراجعه به پزشک متخصص زنان در جنت آباد، پزشکی متخصص و مجرب در زمینه جراحی سرکلاژ، پس از دریافت مشاوره های لازم، با خیال راحت و کمترین عوارض احتمالی، جراحی سرکلاژ را برای به دنیا آوردن سالم فرزند خود تجربه کنید. البته لازم به ذکر است که همکاری بیمار با پزشک و رعایت تمام مراقبت های بعد از عمل سرکلاژ، یکی از مهم ترین عواملی است که در میزان نتیجه بخش بودن عمل سرکلاژ و موفقیت آمیز بودن آن نقش بسزایی دارد.

لوگو دکتر شهرزاد تهرانی

دکتر شهرزاد تهرانی

دکتر شهرزاد تهرانی متخصص زنان و زایمان نازایی و زیبایی هستند که از دانشگاه شهید بهشتی فارغ التحصیل شدند. ایشان همچنین دارای بورد تخصصی، عضو هیئت علمی و عضو انجمن جراحان زنان هستند. ایشان در حال حاضر 12 سال است، که مشغول طبابت می باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست محتوا

شبکه های اجتماعی ما را دنبال کنید