بیماری های مقاربتی بیماری هایی هستند که اغلب از طریق تماس جنسی منتقل می شوند. انتقال ممکن است شامل مایعات بدن یا تماس مستقیم پوست به پوست باشد. همچنین، ممکن است والدین یک بیماری مقاربتی را در رحم، در حین زایمان یا در حین شیردهی به فرزند خود منتقل کنند. علائم رایج این بیماری ها شامل خارش و سوزش در اطراف ناحیه تناسلی است. در این مطلب به طور خاص در مورد بیماری های مقاربتی در زنان و علائم آن می پردازیم.
بیماری های مقاربتی چیست؟
بیماری های مقاربتی، بیماری هایی هستند که از هر نوع فعالیت جنسی شامل دهانی، مقعدی، واژینال و حتی تماس ناحیه تناسلی آلوده می تواند منتقل شود. شایع ترین علائم سوزش، خارش یا ترشحات غیر طبیعی واژن شماست. برخی از بیماری های مقاربتی بدون علامت هستند، به این معنی که ممکن است علائمی نداشته باشید. بیماری های مقاربتی بسیار مسری هستند.
بیماری های مقاربتی رایج در زنان چیست؟
برخی از شایع ترین بیماری های مقاربتی که زنان را تحت تاثیر قرار می دهند عبارتند از:
- زگیل تناسلی (HPV): HPV گروهی متشکل از 200 ویروس است که باعث ایجاد زگیل می شود که حدود 40 نوع از این گونه ها می توانند از طریق جنسی منتقل شوند. برخی از انواع HPV می توانند باعث سرطان دهانه رحم و مقعد شوند.
- سوزاک: سوزاک توسط باکتری نایسریا گونوره ایجاد می شود و علائمی مانند ترشحات واژن یا ادرار دردناک دارد. با این حال، توجه به این نکته مهم است که سوزاک اغلب بدون علامت ظاهر می شود، به این معنی که معمولا علامتی ایجاد نمی کند.
- کلامیدیا: کلامیدیا توسط باکتری کلامیدیا تراکوماتیس ایجاد می شود. کلامیدیا اغلب بدون علامت ظاهر می شود. اگر علائم وجود داشته باشد، این علائم شامل ترشحات واژن، قرمزی یا تورم ناحیه تناسلی و ادرار دردناک است.
- تبخال تناسلی: تبخال تناسلی توسط ویروس هرپس سیمپلکس نوع دو (HSV-2) ایجاد می شود. HSV-2 با زخم در ناحیه تناسلی مشخص می شود
علائم بیماری های مقاربتی در زنان چیست؟
علائم بیماری های مقاربتی بر حسب نوع متفاوت است. ممکن است علائمی نداشته باشید. اگر علائمی دارید، ممکن است در اطراف ناحیه تناسلی شما ظاهر شود و می تواند شامل موارد زیر باشد:
- ادرار دردناک: اگر در هنگام ادرار درد وجود داشته باشد، ممکن است نشان دهنده یک بیماری مقاربتی مانند سوزاک، کلامیدیا یا تبخال تناسلی باشد.
- ترشحات غیرطبیعی واژن: در حالی که ترشحات واژن طبیعی است و نشانه سالم بودن واژن است، تغییرات در ترشحات مذکور می تواند نشانه مشکل باشد. تغییراتی که باید مراقب آن ها باشید شامل رنگ، بو و مقدار ترشحات می شود. به عنوان مثال، ترشحات سبز یا زرد می تواند ناشی از یک بیماری مقاربتی مانند سوزاک یا کلامیدیا باشد. ترشح بیش از حد واژن نیز ممکن است نشان دهنده یک STD باشد.
- خارش واژن: خارش واژن ممکن است نشان دهنده تبخال تناسلی باشد، اگرچه دلایل غیر مرتبط با STD دیگری نیز برای خارش وجود دارد.
- رابطه جنسی دردناک: درد هنگام رابطه جنسی می تواند ناشی از شرایطی باشد که به بیماری های مقاربتی مرتبط نیستند. با این حال، بیماری های مقاربتی که ممکن است منجر به رابطه جنسی دردناک شوند عبارتند از کلامیدیا و تبخال تناسلی.
- خونریزی واژینال: خونریزی غیرمرتبط با چرخه قاعدگی فرد می تواند نشان دهنده بیماری های مقاربتی باشد.
- زخم: زخم یا زگیل روی دهان یا ناحیه تناسلی ممکن است نشان دهنده یک STD باشد.
علاوه بر این، ممکن است علائمی در سراسر بدن خود داشته باشید، از جمله:
- بثورات پوستی
- کاهش وزن
- اسهال
- عرق شبانه
- درد، درد، تب و لرز
- زردی (زردی پوست و سفیدی چشم)
چه چیزی باعث بیماری های مقاربتی می شود؟
عفونت های مقاربتی زمانی ایجاد می شوند که باکتری ها، ویروس ها یا انگل های مختلف بدن شما را آلوده کنند. شما می توانید این میکروارگانیسم ها را از مایعات بدن (مانند خون، ادرار، مایع منی، بزاق و سایر نواحی پوشیده از مخاط) در طول رابطه جنسی و معمولاً رابطه جنسی واژینال، دهانی و مقعدی یا سایر فعالیت های جنسی دریافت کنید.
آیا می توان از بیماری های مقاربتی جلوگیری کرد؟
اقداماتی وجود دارد که می توانید برای محافظت از خود و شریک زندگی خود در برابر عفونت های مقاربتی انجام دهید. تنها راه کاهش خطر بیماری های مقاربتی پرهیز از رابطه جنسی زیاد است. اگر از نظر جنسی فعال هستید، می توانید:
- هر زمان که رابطه جنسی دارید از کاندوم لاتکس استفاده کنید. گرچه کاندوم به طور کامل نمی تواند شما را از ابتلا به بیماری مصون نگه دارد. چون بیماری می تواند از سایر نقاط که با کاندوم پوشیده نشده منتقل شود.
- داشتن یک شریک جنسی. واقعا اگر مشکوک هستید که شریک زندگی شما به بیماری مقاربتی مبتلا است، رابطه جنسی نداشته باشید.
- به طور مرتب از نظر عفونت های مقاربتی معاینه شوید. انجام این کار به جلوگیری از گسترش بیماری های مقاربتی به افراد دیگر کمک می کند.
- قبل از رابطه جنسی از مصرف الکل یا مواد مخدر خودداری کنید. افرادی که تحت تاثیر هستند ممکن است بدون رعایت نکات ایمنی وارد فعالیت های جنسی شوند.
- بعضی از بیماری های مقاربتی مانند زگیل تناسلی واکسن دارند. قبل از ابتلا به این بیماری در سن مناسب این واکسن را تزریق کنید.
با علائم و نشانه های بیماری های مقاربتی آشنا شوید. اگر متوجه علائم شدید، به سرعت به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید. همچنین اطلاعات خود را در مورد بیماری های مقاربتی افزایش دهید. هرچه بیشتر بدانید، بهتر می توانید از خود و شریک خود محافظت کنید.
سوالات متداول
از آنجایی که بسیاری از بیماری های مقاربتی بدون علائم ظاهر می شوند، همیشه نمی توان بدون آزمایش تایید شده متوجه شد که مبتلا به STD هستید .همچنین بسیاری از علائم این بیماری ها مشابه سایر مشکلات و بیماری های زنان هستند در صورت دیدن علائم مشکوک بهتر است هر چه سریع تر به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید.
اکثر بیماری های مقاربتی بدون درمان به خودی خود برطرف نمی شوند. هر بیماری مقاربتی یک دوره درمانی متفاوت خواهد داشت، به این معنی که مدت زمانی که طول می کشد تا یک STD از بین برود متفاوت است. همچنین بعضی از آن ها مانند زگیل تناسلی درمان قطعی ندارند و ممکن است دوباره عود کند.
مدت زمانی که طول می کشد تا علائم بیماری ظاهر شود به دوره نهفتگی آن بیماری مقاربتی بستگی دارد. برای مثال، سوزاک ممکن است دو تا ۲۰ روز طول بکشد تا علائم را نشان دهد. با این حال، مهم است که توجه داشته باشید که برخی از این بیماری ها بدون علائم ظاهر می شوند، به همین دلیل است که آزمایش منظم STD بسیار مهم است.